wh0's there??

Sunday, February 15, 2015

PONDOK PASIR TUMBOH KELANTAN

Assalamualaikum sahabat sekalian.....
'Hidayah ALLAH xdtg bergolek, Hidayah ALLAH perlu dicari, Moga ALLAH pilih aku untuk diberi HidayahNYA' AMIINN
Harini ana nk kongsikan pengalaman ana berada di Pondok Pasir Tumboh Kelantan selama dua minggu. actualy xckup pun due minggu dududk sana. ana pun xtwu npe. rase best sngat dududk sane. ok..mcm mna ana bole terpikir nk duduk sane ek??ok mcm ni...cehh xyah nk ana ana sngt la myra. hahaha. ok cmni.. aku mmg da lame plan nk rase duduk pondok kt kelantan. sbb ade sorang kwn mmg duduk kt situ. so aku mengambil peluang time cuti sem untuk pergi ke sane menimba ilmu ALLAH untuk saham akhirat. Pondok tu ade muslimin dan muslimat. tp kami xpernah terjumpe pun sbb ade kawasan larangan bg muslimin dan muslimat. kalau terjumpe pun muslimin akn tundukkan pndngn dyeorg tau !! bgoskan? susah nk jumpe laki mcm ni. bile kau da duduk kt pondok..rase dye dengan dunia luar sngt berbeza..kau xpk dunia luar pun. PHONE?? haaaphone kene bg kt AJK. kalau ade hal penting je bole mntk sekejap.

        aku pergi 28.1.2015 - 14.2.2015. aku pergi naik flight. cepat sikit smpai. dlm 40minit je kot dlm kapal terbang. erm..aku g ngn wani. smpai je airport kt KB ade sorang kakak ni amik kiteorang. name dye shaheera. panggil kak ira. MasyaALLAH punyela cntik kwsan rumah dye dikelilingi dengan sawah padi yg terbentang luas !! aman damai tenteram semue ade. cuace pun sejuk jee. xberpeluh pun wei !. duduk kt rumah kak ira selama 3hari. hahhaha lame kn? sbb kiteorang plan nk g pondok hari sabtu. so sempat aku mengayau dlm kampung kak ira tu.. and one more thing!! yeay !!! aku masok sawah padi hokkay !!! hahahhaa thts is my first time jd aca aca petani. hahahha. susun padi2 tu..main2 kt sawah padi...luas gile wei.. pehh.. main tolak2 ngn wani pastu kaki aku terkene kaca kot xsilap aku kt dlm sawah padi tu.. bnyk gile darah..luka suda kaki aku ni..rase nk pitam je time tu. haa cuakk dak wani. spe suh tolak aku..hahahha pastu otw nk balik rumah kak ira wani lak tetibe je bole jatuh dlm sawah..hahahhaha mmg gelak habis la aku. sawah tu depan rumah kak ira je.. so kami jalan kaki je. hehehhee.. and hari berikut nye aku dpt g kenduri rumah kwn kak ira lepas tu round kampung2..mmg syokk. rase xnk balik. and the next day kiteorg g KB MALL. hahhahaha satu satunye mall yg ade di Kelntan xsilap kau. ingtkn besar mana laa.. erm..tp ok la not bad. haa! kt sane kau bole kire brpe perempuan yg xpakai tudung. so aku ngn wani kire.. adelah dlm 3orang perempuan yg xpakai tudung dlm mall tu. yg lain semue pakai tau !! bgoskn? mcm2 aku shopng..sbb aku bawak bju lengan pendek ngn seluar !! hahahha mane bole pakai time kt pondok kn !? LOL myra...so terpakse la aku beli bju yg saiz besar dan pnjng ngn kain labuh untuk pakai dlm madrasah. haaa kt pondok tu dilarang sama sekali pakai bju lengan pendek ngn seluar. kalau ajk jumpe dye akn koyakkan bju tu ! hahahaha..

          ok mlm tu kami bertolak la ke pondok..xjauhmane la dr rumah kak ira.. haa rumah kak ira kt KETEREH. Lupa lak nk bgtwu. heee. eh before tu aku g melawat kwsan dulu ngn kak ira..tngk mcm mne dhaif nye rupa pondok tu. haaa mujurla aku dpt pondok purple bawah. dye xpondok tp dye batu. dlm satu pondok ade 26org. ramai kn !? haaa sbb dye batu. moden sikit. kalau pondok yg dhaif tu dlm 5org je duduk mana bole ramai2. roboh nnt. hahahhaa. lepas da tinjau kwsan semue tu aku pun balik le. keesokan hari nye..kami bertolak. pehh smpai je pondok aku da bedebarr debar. xtwu npe. aku takot..xtwu asl. hahahha. then unlucky, time nk g madrasah time tu la blackout !!! omg !! mlm tu dlm pukulm12 mlm aku pun tdo la tanpa tilam tanpa bantal..cedihh..sbb xde tmpt tdo lg. nk cri dlm gelap mmg xla..so tdo jela kt mane2 dulu. mlm tu mmg aku xtdo lena wei. dengan nyamuknye..dengan panasnye.xdela panas mane sbb dye kayu kn.. haish...aku sabauu je nk tunggu siang hari, hahahha. madrasah ni tmpat tdo,solat jemaah,kelas,tadah kitab, semuenye kt situ. Pondok pula untuk memasak dan mandi sahaja.. bestnye kt pondok ni kene solat berjemaah. spe xsolat jemaah without any excuse dye kene cium tiang sebanyak mane dye tinggalakn solat jemaah itu. hahahaha. lawakk je. alhamdulillah selama due minggu aku duduk situ dpt la aku berjemaah. berkat itu ade. haaa... how about the food ?? kami masak sendiri and mkn dalam talam ramai2. ade jadual memasak. aku xyah masak. sbb duduk kejap je.. so aku tumpang mkn sekali le. and seminggu kene bayar rm2 je untuk kos mkn !!! haaa murah gile kn ?????????????? mkn dlm talam ni berkat tau ! duduk pun ikut sunnah nabi :)

      kwn2 ? aku rase senang sngt nk adapt ngn kwn2 kt sane. umur paling muda budak darjah 4. paling tua xtwu la. sbb ade je yg da kawin still lg belaja pondok. nenek2 pun ade tau ! hahaha bgusla dyeorg. persahabatan yg terjalin selma due mnggu sngt kuat. ukhwah dyeorang sngt kuat ! aku ade rpat ngn sorang kakak ni. name dye Hajar. kak hajar selalu puji aku. ckp aku ni cntik la mate warne coklat la. every time dye akn puji aku. hahhahha. wani bengkekkkk je dengan aku sbb pademula nye wani rapat ngn kak hajar. tp bile aku dtg, kak hajar jd rapat sngt ngn aku. hehehhee..semue bnde ngn kak hajar. kak hajar baik sngt orgnye... aku tdo pun sebelah dye. hehhee..solat sebelah dye. dye masakkan cekodok untuk aku. buatkan air...aku xmntak pun tp dye yg buat. hahaha. lepas tu ade la sorang budak kecik ni umur dye drjah 5. name dye qila. haishh. aku ni suka layan budak2. bukan layan ape sngt pun. layan biase2 la. tnye mcm2 soalan.. qila ni pulak da mula rapat gile ngn aku. asyk2 aku...asyk2 aku je dye dok meleseh. dyeorg pun nmpk. dyeorg kate qila tu adik aku. aku bukannye xsuka, tp aku rimas la dye dok je ngn aku. melesehh xbg aku balik. smpai nges2 dye. aku pun xtwu nk buat cmne, aku jauhkan diri dri dye. aku xnk rapat sngt ngn dye. xnk layan nau dye ckp. HAHAHAHHHA jahat kan aku? dye baik gile kot ngn aku..eee tp nthla. aku rimas kot ?heh !

       adui pnjngnye aku punye cter. nk pendekkan tp xbole lah..nk jgk cter...tp jari da penat ni ! hahahaha. ok la smbung.. kt madrasah after solat jemaah 5waktu tu kn kiteorang ade tadah kitab. kitab subuh zohor asar magrib. isyak xde sbb isyak kiteorg akn pergi ke rumah ummi untuk mengaji betulkn tajwid. kitab ni mcm tazkirah la kirenye tp rujuk buku. kitab tu kitab lame. semue tulisan jawi lama..kami akan dobek kitab.. dobek tu mcm tulis note kecikk2 kt tepi kitab tu dengan syarat pen warna hitam/biru sahaja. xley warne warni sbb katenye nk hormat kitab tu :) nk letak kitab pun letak kt rak yg tinggi, tu namenye adab2. duduk kt sane xingt phone pun wei. hahaha. sbb da ade kwn2 kn..hurm,,,penat la nk type. hahaha. setiap hari jumaat kami cuti. xde kelas. so kami ade aktivi gotong royong ! kehkehkeh, aku buat sikit je sebenanye. lalaalallaallaa..ok rutin harian kami mcm ni.. bngun subuh pastu ade baca ayat ma'surat then kitab. lepastu pukul 9.30-12 ade kelas. xkesah la kelas alquran ke feqah ke tajwid ke,nahu ke, paastu abis kelas balik pondok untuk mandi..*hehehe mandi lewat. biase dah..lepas tu zohor g madrasah balik solat zohor,kitab smpai pukul 3 then ade kelas smpai asar. solat asar lepas tu ade kitab smpai pukul 6. then balik pondok mandi memasak mkn2 ke ikut suka hang la.. pastu magrib solat,kitab smpai masok waktu isyak..solat isyak..siap2 g rumah ummi ngaji. smpai pukul 10 lebih. tepat jam 11 mlm bace ayat tidur. 11.30 akn ade ajk tnye spe yg ade buat kesalahan. contoh kesalahan:

1) x solat jemaah
2) xpakai purdah and stoking mase ulang alik pondok-madrasah
3) keluar x mntk izin
4) xmasok kelas
5) dll.

kt sini konsep dye JUJUR. spe xjujur mknenye ilmu dye xberkat. bahaya wooo.. so budak2 ni akn jujur la... xberani nk tipu.  dlm pukul 12 tu da kene tutup lampu dah. kite tdo pun berjemaah jgk. tdo ramai2. deret2. huhu. ok lepas tu..hari2 terakhir nk pulang ke MELAKA. ramai xbg aku balik. nges2 dyeorg. aku pun turun menages. kahkahkah. tersedu2 aku.. huhu malu!  aku balik hari sabtu. hari jumaat tu dyeorg ade buat suprise kt aku. buat mkn2 and bg la ucapan sikit. peh xterkata ucapan aku sbb sedih gile smpai xley nk bercakap. huuuuuuu. rupenye si qila ni yg pakse ketua pondok aku buat masak2 untuk aku. haish da la ku xlayan mane budak tu. last2 dye bg suprise kt aku. bru darjah 5 tu. hmmm...kesian awak qila...maafkan akk. hahahaha. poyo la aku ni. mlm tu lepas mkn2. time nk tdo, ade sorang budak ni bg aku surat. name dye fairus. budak ni bru je masok pondok sbb kene pakse. berhari2 dye menges nk balik xnk duduk pondok. aku meluat jgk tngk dye ni. hahahaha tp ml tu dye bg aku surat. da gelap so esok jela aku bace. haih....time aku nk balik le dye nk ckp. dye ckp dye mnt kt aku. suke tngk aku.. dye suke pndng aku..euwwww..geli x? hahha budak tu form5. lepasan spm. hurm. mlm tu dye nges gak..even aku xpernah bertego dengan dye tup2 aku dpt surat dr dye?? WHATTTT ???????????!! HAHAHAHA so funny you ! jahat la aku ni. aku da la meluat tngk budak tu. then tetibe dpt surat dr dye yg dye suke tngk aku. dye kate aku comel sngt..hahahah mohon muntah ramai2. tp bukan nk kate ape la.. ramai sngt kate aku comel. ade sorang tu ingt aku ni pelakon mase aku pes time dtg sana.. WHAT?? HAHAHA xpe da biase da ramai ckp rupe aku ni mcm pelakon. nthla..celah mane rupe pelakon nth aku xtwu la. yg pasti ramai adore with my eyes :D cantk gilosss katenye sbb warne hazel gitu. ALHAMDULILLAH kurniaan ALLAH :).

            byk juga la aku dpt surat dr dyeorg ni before nk balik. sedih wei... mase nk balik g airport tu aku naik teksi.. aku da jnji xnk nges. tp time teksi da smpai tu. hati aku da ternges dulu. HAHAHHAHA. lepas salam peluk cium dyeorg tibe kt kak HAJAR air mate mula berguguran, xmahu melepaskan pelukan !! :( aku xtahan terus masok dlm teksi  tanpa melihat mereka smbil air mata membasahi purdah aku. kehkeh. pndng sikit lmbai2 sehingga mereka jauh dr penglihatan ku...aku pun smbung nges dlm teksi. HAHAHHAHA tamatla dram2 aku. IN SHAA ALLAH kalau ade rezeki lg, aku dtg sane lg.. duduk dlm sebulan pulak lepas ni :)). ILOVEYOU KAK HAJAR DAN SAHABAT YANG LAIN!! IMISSYOU !!! TILL WE MEET AGAIN IN SHAA ALLAH !! UHIBBUKU FILLAH LILLAH ABADAN ABADA :*

DOAKAN SYE MENJADI ANAK YANG SOLEHAH DAN SENTIASA BERISTIQOMAH
          Tamatla kisah due mnggu aku berada ni pondok. pengalaman baru :)  bnyk nk cter lg tp xpela.. penat..hahahhaha. lanje sikit la gambau2... WALLAHUA'LAM



HOLLAND Stands For Hope Our Love Life And Never Defeat

No comments:

Post a Comment